Direct naar content

Psychische klachten

Heeft u psychische klachten? Zit u niet lekker in uw vel, bent u somber, gespannen of slaapt u slecht? Vaak is dit een teken van stress. Als u al langer veel stress ervaart, kunt u klachten krijgen. Psychische klachten kunnen grote invloed hebben op uw leven. Het is belangrijk om er niet mee te blijven zitten. Buurtteam Amsterdam kan u helpen. Samen kijken we naar de mogelijkheden. De hulp van het buurtteam is gratis. U vindt ons in elke wijk van Amsterdam.

Heeft u psychische klachten? Buurtteam Amsterdam helpt!

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

Waarom juridische hulp van buurtteam Amsterdam?

Voor juridische hulp en vragen kunt u terecht bij buurtteam Amsterdam. In een buurtteam zitten verschillende hulpverleners bij elkaar. Zij hebben veel kennis en ervaring. Samen met u zoeken zij naar een oplossing die bij u past. Mocht het nodig zijn, bijvoorbeeld als uw juridische vraag complex is, dan kunnen ze u ook doorverwijzen. U komt hierdoor snel bij de juiste organisatie terecht. Alle hulp van het buurtteam is gratis. Vind hier uw buurtteam.

Psychische klachten?

Buurtteam Amsterdam helpt u

Welke psychische klachten zijn er?

Psychische klachten worden ook wel mentale klachten of geestelijke klachten genoemd. Ze hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. Deze klachten komen voor in allerlei verschillende vormen. U kunt zich bijvoorbeeld somber, gespannen of moe voelen. U kunt last hebben van slapeloosheid of u voelt zich eenzaam. Maar ook gevoelens van angst, snel geïrriteerd zijn, verward zijn of u moeilijk kunnen concentreren, zijn voorbeelden van psychische klachten.Net alsstress- of spanningsklachten, overspanning en burn-out klachten. Een uitgebreide lijst met o.a. veel voorkomende psychische klachten vindt u op de website van MIND.

Wat kunt u zelf doen bij mentale klachten?

Als u last heeft van psychische klachten, is het belangrijk om hulp te zoeken. Zodat u zich weer geestelijk fit kunt gaan voelen. Dat kan heel laagdrempelig door eens te praten met uw huisarts of met het buurtteam. Het is belangrijk om te weten waar uw klachten vandaan komen. Komen uw klachten voort uit omstandigheden? Misschien voelt u zich bijvoorbeeld vaak eenzaam. Of u heeft een dierbare verloren. Uw relatie is beëindigd of u zit in een uitzichtloze situatie. U kampt met een verslaving of u heeft een slechte gezondheid. Ook in al deze en nog veel meer vergelijkbare situaties is het belangrijk om met iemand te praten. Samen kunt u bespreken wat u nodig heeft om weer prettiger in uw vel te geraken.

Psychische klacht en stoornissen

Iedereen voelt zich wel eens angstig, gespannen of somber. Dit is heel normaal en daar bent u zeker niet de enige in. Maar als uw psychische klachten uw dagelijks leven gaan belemmeren, spreken we van een psychische stoornis of psychische aandoening. Zeker 4 op de 10 mensen krijgen in hun leven te maken met één of meerdere psychische stoornissen.

Het ervaren van psychische klachten kan misleidend zijn voor uw omgeving, omdat bij psychische klachten en stoornissen vaak aan de buitenkant niets te zien is. Wanneer iemand een been breekt en met krukken loopt, ziet men met eigen ogen wat er aan de hand is. Als iemand een psychische klacht of stoornis heeft, is dit aan de buitenkant niet direct zeker. Dat maakt het voor degene die eronder lijdt lastig om over te praten en voor buitenstaanders moeilijk om te hulp te schieten.

Daarom is de eerste stap: erkenning. Het is belangrijk om te duidelijk te formuleren van welke mentale problemen u last heeft, zodat uw huisarts of contactpersoon bij het buurtteam een duidelijk beeld kan schetsen. Hierdoor is het sneller mogelijk om passende hulp voor u te vinden. U staat er niet alleen voor. Buurtteam Amsterdam is altijd u in de buurt en helpt u graag met het vinden van passende psychologische hulp.

Welke psychische stoornissen zijn er?

De meest voorkomende psychische stoornissen en aandoeningen zijn:

  • Angststoornissen zoals straatvrees, paniekstoornis en sociale fobie
  • Stemmingsstoornissen zoals depressie, dysthymie en bipolaire stoornis
  • Middelenstoornissen zoals een verslaving aan alcohol of drugs

(Bron: Trimbos Instituut).

Angststoornissen

  • Straatvrees
    Straatvrees staat ook wel bekend als pleinvrees of agorafobie. Mensen die last hebben van straatvrees zijn bang voor grote openbare ruimtes waar zij niet makkelijk weg kunnen komen. Ze zijn bang dat hen iets overkomt en er op dat moment niet te hulp kan schieten. Deze mensen voelen zich vaak doodsbang en raken in paniek. Ze vermijden daarom bijvoorbeeld het liefst grote pleinen of andere ruimtes.
  • Paniekstoornis
    Een paniekstoornis gaat vaak hand in hand met de bovengenoemde agorafobie. Mensen worden vaak overvallen met een korte, maar hevige vorm van angst. Lichamelijke verschijnselen als kortademig, hevige transpiratie, duizelig en hartkloppingen treden op bij een paniekaanval. Dit trekt na een tijd weer weg. Vaak helpt het om op uw ademhaling te letten en te focussen op één specifiek ding.
  • Sociale fobie
    Sociale fobie wordt ook wel een sociale angststoornis genoemd. Het is de meest voorkomende angststoornis. Sociale fobie houdt in dat mensen bang zijn voor sociaal contact, denk hierbij bijvoorbeeld aan: een praatje maken met een (on)bekende, onverwachts aangesproken worden of een presentatie geven. Vaak gaat men trillen, blozen, transpireren, stotteren of niet uit woorden komen en in sommige gevallen ontstaat er een paniekaanval.

Stemmingsstoornissen

  • Depressie
    Wanneer iemand in een depressie zit, staat diegene iedere dag somber op. U lijdt mentaal en hebt er elke dag last van. Daarnaast komt lusteloosheid, verdwijnen van vreugde en verlies van interesse voor. U kunt van weinig tot niets meer echt genieten. Depressie komt vaker voor bij vrouwen dan mannen.
  • Dysthymie
    Dysthymie is een milde vorm van een depressie en is vaak langduriger. De symptomen zijn namelijk milder, maar chronisch. Men spreekt van een chronische depressie wanneer het ten minste twee jaar opeenvolgend aanhoudt. Voor mensen met dysthymie voelt het vaak als normaal, omdat het voor hun gevoel nooit anders is geweest.
  • Bipolaire stoornis
    Mensen met een bipolaire stoornis hebben last van stemmingswisselingen. Dit houdt in dat het ene moment extreme vrolijkheid overheerst, terwijl het van het een op het andere moment kan overslaan op extreme somberheid. Het overdreven goed voelen wordt ook wel manisch genoemd en de somberheid staat gelijk aan een depressie. Hierdoor wordt een bipolaire stoornis ook wel een manisch-depressieve stoornis genoemd.

Middelenstoornissen

Een middelenstoornis wordt ook wel een verslaving genoemd. Dit betekent dat iemand verslaafd is aan een bepaald middel, denk hierbij aan alcohol en drugs, seks, gokken of gamen. Bijna 20% van de volwassen Nederlanders krijgt ooit te maken met een middelenstoornis. 14% hiervan is verslaafd aan alcohol. Een middelenstoornis komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen (Bron: Rijksoverheid).

  • Verslaving aan alcohol of drugs
    Mensen met een verslaving aan alcohol of drugs zijn afhankelijk van deze middelen. Ze kunnen de dag niet doorkomen zonder dat de drang ernaar bevredigd moet worden. Ze doen er dan ook alles aan om die verslaving te voeden. Verslaving is een ziekte waar je niet makkelijk van afkomt. Het beïnvloedt de hersenen en de organen. Wanneer men de juiste intrinsieke motivatie vindt om af te kicken is het mogelijk om met een deze psychische stoornis te leven. Echter is het wel belangrijk om te weten dat de verslaving als ziekte altijd blijft, er wordt alleen geleerd mee om te gaan.
  • Verslaving aan seks
    Een verslaving aan seks heeft niet per definitie te maken met de hoeveelheid seks iemand heeft, tot op de zekere hoogte. Wanneer spreekt men van een seksverslaving? Wanneer iemand seks als toevlucht gebruikt, spreekt men van een verslaving. De hersenen gaan aan op de dopamine die vrijkomt waardoor de negatieve gevoelens tijdelijk naar de achtergrond verdwijnen. Zodra deze dopamineshot weer opraakt, wordt men weer geconfronteerd met de ondraaglijke gevoelens waardoor het gevoel van seks te moeten hebben om dit te doven weer opspeelt. Eigenlijk is het te evenaren met een verslaving aan alcohol of drugs. Men leeft voor de verslaving en die bepaalt hoe de dag gaat verlopen.
  • Verslaving aan gokken
    Waar men vroeger verslaafd was aan het gokken op de fruitautomaten in horecazaken, is de online gokverslaving nu razend populair. Dit is vaak nog schrijnender. De meeste fruitautomaten zijn inmiddels uit de snackbar, sporthal of het plaatselijke café verdwenen, maar de online gokspellen zijn altijd en overal beschikbaar. Waar er in het openbaar nog sociale controle was, valt die compleet weg in de online wereld. Men kan dag en nacht de verslaving voeden met één druk op de knop. Het is zorgelijk, omdat er met online geld wordt gegokt. Dit resulteert vaak in torenhoge schulden.
  • Verslaving aan gamen
    Een gameverslaving heeft nog geen officiële diagnose, omdat er nog relatief weinig over bekend is. Toch is het belangrijk om uzelf of uw kind hiervoor te behoeden en het in de gaten te houden. Wanneer de hoeveelheid uren gamen ten koste gaat aan schoolwerk, sociaal contact of huishoudelijk taken spreekt men van een verslaving. Een abrupt einde van een game gaat vaak gepaard met veel agressie. Ook komt het voor dat gameverslaafde de realiteit kwijtraken en zich veiliger voelen in de online wereld. In extreme gevallen gaat alles ten koste van het gamen. Zo verwaarlozen ze zichzelf door maaltijden over te slaan of zelfs niets te nuttigen doordat ze zichzelf simpelweg geen tijd gunnen om een game op pauze te zetten en wat eten en drinken te pakken. Jonge kinderen kunnen in de echte wereld moeite hebben met sociale contacten leggen, omdat ze al ‘vrienden’ hebben online.

Daarnaast zijn er nog veel meer psychische stoornissen. Denkt u bijvoorbeeld aan ADHD, autisme spectrum stoornis, dwangstoornis, eetstoornis, persoonlijkheidsstoornis, posttraumatische stress-stoornis, schizofrenie of een psychotische stoornis. Ook kunnen er psychische klachten na een bevalling of door het thuiswerken ontstaan. Psychische problemen komen bij alle leeftijden voor: jongvolwassenen, volwassenen en ouderen. Psychische stoornissen zijn er in alle soorten en maten. Wat ze gemeen hebben, is dat ze een grote invloed op het dagelijks leven hebben waardoor de normale dagelijkse dingen worden bemoeilijkt.

Psychische klachten?

Buurtteam Amsterdam helpt u

Heeft u of uw dierbare psychische klachten? Buurtteam Amsterdam helpt!

Ervaart u zelf psychische klachten? En belemmeren uw mentale klachten uw dagelijks leven? Of weet u gewoonweg even niet meer hoe u zelf verder kunt? Misschien heeft u het gevoel dat elke dag een uitdaging is. Of u vindt het moeilijk om een normaal leven te leiden, sociale contacten te onderhouden, naar school te gaan of te werken.

Het is goed om te weten dat u er niet alleen voor staat. Bij kleine en bij grote klachten is altijd hulp in uw buurt te vinden. als het gaat om uzelf, maar ook als het gaat om uw kind, partner of een andere dierbare. Praat met uw huisarts of neem contact op met uw buurtteam. In Amsterdam staat het buurtteam voor u klaar. U krijgt een vaste contactpersoon bij het buurtteam. Met uw contactpersoon bespreekt u welke hulp er mogelijk is. Uw contactpersoon regelt  ook deskundige hulp voor u.

Tips om uw geestelijke gezondheid te verbeteren

Psychische klachten of stoornissen zijn niet zomaar te verhelpen. Dat vergt tijd en aandacht van professionals. Bij het buurtteam bij u in de buurt denken we graag met u mee om gezamenlijk tot een juiste oplossing te komen en passende psychische hulp te vinden. Waar nodig verwijzen wij u door naar professionele instanties die u daar verder kunnen helpen. Tot die tijd kunt u ook alvast zelf aan de slag. Het is namelijk voor ieder mens belangrijk om te zorgen dat uw geestelijke gezondheid in orde is. Dat kan bereikt worden door onderstaande tips. Daarnaast is het voor mensen die psychische klachten ervaren extra belangrijk om hier bewust van te zijn en mee aan de slag te gaan:

  • Praat erover met vrienden, familie of naasten.

Het is van groot belang om niet te lang met negatieve gedachten of gevoelens te blijven zitten. We kunnen helaas niet alles zelf oplossen, hoe graag sommigen dat ook zouden willen. Soms hebben we hulp van naasten nodig en dat is helemaal oké. Zo staat ook het buurtteam bij u in de wijk altijd voor u klaar. Wij bieden een luisterend oor en denken met u mee, zodat we samen tot een passende oplossing komen. Weet dat u er niet alleen voor staat.

  • Blijf bewegen.

Het kan lastig zijn om onszelf te motiveren om van de bank of uit bed te komen, maar toch is het belangrijk en levert het veel op. Ook hierbij kan Buurtteam Amsterdam wat voor u betekenen. Het is belangrijk om te blijven bewegen, zodat u even los kan komen van al uw gedachten en zorgen. Door samen met iemand te gaan wandelen of sporten, bent u even afgeleid waarna u de dingen weer helder ziet. Bij Buurtteam Amsterdam bieden we bijvoorbeeld een wandelmaatje aan.

  • Eet gezond.

Hoe simpel en vanzelfsprekend dit misschien ook klinkt, toch is het belangrijk om u hier attent op te maken. Wanneer men het psychisch zwaar heeft of even niet meer ziet zitten, verdwijnt gezond eten snel naar de achtergrond of wordt het een minder hoge prioriteit. Terwijl gezond eten juist bevorderlijk is voor de geestelijke gezondheid.

Handige websites:

  • MijniHelp
    Werk in uw eigen tempo aan uw geestelijke gezondheid. Het gratis aanbod van MijniHelp is ook bedoeld voor familie, vrienden of mantelzorgers van iemand met geestelijke problemen.
  • Zorgkaart voor verslavingszorg
    Op zoek naar hulp bij verslavingszorg in Amsterdam? Op de zorgkaart vindt u alle instellingen voor verslavingszorg.
  • MIND Korrelatie
    MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp bij psychische en psychosociale problemen, aan iedereen die hierom vraagt.
  • Mentale kracht o40
    U mentaal fit voelen is belangrijk. Mentale Kracht 040 helpt hierbij. Alle informatie op dit gratis platform is ontwikkeld door professionals uit de geestelijke gezondheidszorg.
  • GGzE
    GGzE biedt verschillende vormen van hulp bij psychische problemen.

Gratis hulp bij psychische klachten

Vragen of advies bij psychische klachten?

Neem contact op met uw buurtteam
Contact