Direct naar content

Gezondheid

Een gezonde leefstijl betekent goed zorgen voor uzelf. Daarbij spelen veel dingen uit uw dagelijks leven een rol. Gezond eten. Tevreden zijn. Lekker in uw vel zitten. Kunnen omgaan met een ziekte of beperking. Maar gezond leven en u gezond voelen, kan soms moeilijk zijn. Gelukkig zijn er in Amsterdam veel activiteiten en cursussen over voeding, beweging en omgaan met stress. Het buurtteam helpt u met een plan maken om uw gezondheid te verbeteren en die van uw gezin.

Heb jij vragen over gezondheid?

Gezond leven, gezond eten of je gezond voelen kan soms moeilijk zijn. Bijvoorbeeld door stress, somberheid, verslaving of spanningen in relaties. Het buurtteam helpt je gratis bij vragen over gezondheid. Bekijk het filmpje en zie wat het buurtteam voor jou en je gezin kan betekenen.

Geestelijk fit

Voelt u zich vaak gespannen? Zit u niet lekker in uw vel of slaapt u slecht? Vaak is dit een teken van stress. Als u al langer veel stress hebt, kunt u klachten krijgen. Het buurtteam kan u helpen als u problemen hebt die u stress geven. Ook als u klachten hebt, zoals somberheid, onzekerheid en eenzaamheid.

Heeft u door geestelijke klachten meer ondersteuning nodig? U krijgt een vaste contactpersoon bij het buurtteam. Met uw contactpersoon bespreekt u welke hulp er mogelijk is. Uw contactpersoon regelt dan deskundige hulp voor u.

Mensen ontmoeten

Er zijn verschillende mogelijkheden om mensen in de buurt te ontmoeten. Buurthuizen organiseren vaak leuke sociale activiteiten. Ga eens langs en kijk wat er te doen is. Er zijn veel organisaties die met vrijwilligers of maatjes werken. Of kijk eens in de regionale krant of buurtkrant welke activiteiten er zijn waarbij u zich kan aansluiten. We helpen u daar graag bij.

Verlies van een dierbare

Het verlies van een dierbare kan u veel verdriet doen. Verdriet verwerken kan u helpen om het beter te verdragen. Er zijn verschillende activiteiten in de buurt die u daarbij kunnen ondersteunen. Zoals een cursus rouwverwerking of een rouwcafé. U vindt ze in elk stadsdeel. Vraag ernaar bij het buurtteam of bij uw huisarts. Het buurtteam en de huisarts zijn veilige plekken waar zonder oordeel wordt geluisterd. Ook kunt u zo andere mensen leren kennen die een dierbare hebben verloren.

Wat kan ik alvast zelf doen?

Vraag advies van uw huisarts

Vraag bij uw huisarts om een verwijzing voor Welzijn op Recept. Zodat u samen met een coach kan kijken welke activiteiten er in uw buurt zijn die u leuk vindt. De coach kan u ook aan iemand voorstellen met wie u kunt afspreken om iets te ondernemen.

Werken aan uw geestelijke gezondheid

Met MijniHelp kunt u in uw eigen tempo werken aan uw geestelijke gezondheid. Het gratis aanbod van MijniHelp is ook bedoeld voor familie, vrienden of mantelzorgers van iemand met geestelijke problemen.

Ga met iemand praten

Praat met iemand die u vertrouwt. Als u gelovig bent kan het helpen om te praten met iemand van een gebedshuis. Natuurlijk kunt u ook terecht bij een medewerker van het buurtteam.

“Ik kan weer beter voor mezelf zorgen”

Hoe Chris beter in haar vel kwam te zitten

Veelgestelde vragen over gezondheid

Verder praten met een buurtteam?

Vind uw buurtteam

Hoe helpt het buurtteam mij bij mijn gezondheid?

De werkwijze hangt af van uw vragen en uw persoonlijke situatie. We kijken wat u zelf kan doen en hoe uw directe omgeving kan helpen. Het buurtteam kijkt samen met u wat er aan de hand is en wat er nodig is.

  • Stap 1 – Een afspraak maken

    We maken een afspraak voor een kennismaking. Dit kan bij het buurtteam zijn of bij u thuis. Iemand meenemen naar een afspraak mag altijd. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die u (goed) kent.

  • Stap 2 – Kennismakingsgesprek

    Hierin horen wij graag waarmee wij u kunnen helpen.

  • Stap 3 – Na het eerste gesprek

    Wat er na het eerste gesprek gebeurt, hangt af van uw vragen en situatie. Het kan zijn dat u zelf aan de slag gaat met de adviezen. Of u gaat samen met de buurtteammedewerker een ondersteuningsplan maken.

Contact